Mutans streptokokki -bakteeri


Hampaiden reikiintymisen aiheuttaa syljen mutans streptokki –bakteeri yhdessä ravinnon sokereiden kanssa. Pienellä lapsella ei ole tätä bakteeria syntyessään vaan lapsi saa bakteerin yleensä vanhemmiltaan. 

Yleisin bakteerin tarttumistapa on, että ruokaa maistetaan samalla lusikalla. Tärkeää onkin välttää bakteerin tarttumista syljen välityksellä lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana. 

Bakteerimäärää syljessä voi vähentää ja bakteerin tarttumista estää käyttämällä säännöllisesti ksylitolituotteita aterioiden jälkeen. Tämän vuoksi pienten lasten vanhemmille, erityisesti äideille, suositellaan ksylitolin käyttöä vähintään 5-6 grammaa vuorokauden aikana. Kyseinen määrä ksylitolia on esimerkiksi kuudessa tyynyssä täysksylitolipurukumia.